Yoga en mindfulness

17 dec Yoga en mindfulness, bewust in het nu

Yoga

Yoga wordt met enige regelmaat geplaatst in het zweverige hoekje.
Maar wist je dat je juist heel erg in het nu bent als je yoga beoefent.
Op het moment dat jij de serie oefeningen doet die je in je hoofd had bedacht, ben je consequent met je aandacht bij zowel je lijf als bij je ademhaling.
Heel erg bewust en dus heel erg in het nu.
Waar je op dat moment mee bezig bent is voelen hoe het gaat met je lijf. Welke beweging lukt wel en welke niet.
Zet je ademhaling zich vast of gaat het juist gemakkelijk?
Kortom, yoga zorgt ervoor dat je heel erg in het moment bent.
Je zorgt voor beweging in je lijf waardoor de energie gaat stromen, je ademhaling én je organen krijgen meer ruimte en last but not least krijgt je brein een moment van rust. Hoeveel vliegen in één klap wil je nog meer slaan?

 

Mindfulness

Mindfulness wordt vaak in hetzelfde zweverige hoekje geplaatst. Daar schreef ik al eerder een blog over.
Maar ook bij mindfulness ben je juist bezig met het nu. Niet met morgen, straks of gisteren, nee alleen met nu.
Meer dan nu is er ook eigenlijk niet, maar omdat wij mensen nou eenmaal een brein hebben gekregen, kunnen wij van alles bedenken wat zal komen ( en meestal niet komt) en waar we ons alvast zorgen over maken.

In de huidige maatschappij moet ons brein steeds meer prikkels en aannames van anderen verwerken, waardoor we continu bezig zijn met alles behalve nu.
Waarom denk je dat kinderen tegenwoordig op school steeds vaker een lesje mindfulness krijgen? Om dat brein de broodnodige rust te gunnen. Ook yoga wordt steeds vaker geïnitieerd voor kinderen, zodat ze weer leren voelen.
En ik wil al helemaal een applaus voor de leraren die zowel yoga, als mindfulness als ademhalingsoefeningen met de leerlingen doen.
Want dan leer je kinderen een stabiele basis aan van waaruit ze terug kunnen naar het nu. Weg uit de stress en de oordelen en de social media met allerlei onrealistische verwachtingen. Gewoon even aandacht voor jezelf in het nu.

De combinatie yoga en mindfulness werkt goed voor lijf en brein

Zelf start ik de ochtenden altijd met yoga of tai chi oefeningen.
Die zorgen ervoor dat ik goed land in mijn lijf en tegelijkertijd ben ik me bewust van mijn ademhaling.
Het hoeft maar een kwartiertje te zijn en dat zorgt al voor een totaal andere start van de dag. Door de bewegingen die je doet in combinatie met je ademhaling, komt je lichaam in een flow. Op dat moment beoefen je al mindfulness, omdat er niets anders is dan jouw bewegingen en jouw ademhaling.
Wil ik een nog meer relaxte dag, dan maak ik daarna een goede wandeling in de natuur, gericht op wat ik hoor, zie en ruik.
De rest van de dag bevind ik mij dan vaak in een hele creatieve flow waar ik veel profijt van heb de rest van de week.
Dus zweverig? Nee, daar geloof ik niet in als het om yoga en mindfulness gaat.

Omdat ik zelf jarenlang yoga heb gedaan en verschillende opleidingen in mindfulness, is het voor mij gemakkelijk de oefeningen toe te passen in mijn dagelijks leven.
Vind je dat nou lastig, kijk dan eens bij Yoga Vandaag, daar vind je yoga lessen door heel Nederland.
En mocht je daarnaast geïnteresseerd zijn in spiritualiteit, dan kom je op hun website ook daarin volledig aan je trekken.
Maar nogmaals, het beoefenen van yoga en mindfulness op zich is gewoon ontzettend goed voor je lijf en je brein, of je nou wel of niet spiritueel aangelegd bent.
Lees  hier een artikel over de voordelen voor je dagelijks leven.
Doe er vooral je voordeel mee en ga aan de slag!

Geen reactie's

Geef een reactie