vogels spotten

01 mrt Vogels spotten, mindful in de natuur

Vogels spotten

Vogels spotten is op dit moment een hele hippe activiteit, mede dankzij corona waardoor meer mensen activiteiten in de buitenlucht gingen ondernemen.
Zo lang als ik me kan herinneren doe ik al aan vogels spotten, maar nooit als bewuste activiteit.
Meer omdat ik het leuk vindt te zien wanneer welke vogel in het land is en met name in het voorjaar zat ik altijd al graag met een verrekijker in de aanslag voor het raam.
Vogelboekjes er naast, zodat ik kon zien welke vogels ik gezien had. Verder dan dat heb ik me er nooit mee bezig gehouden.

Sinds vorig jaar heb ik wel een vogelgeluiden app, omdat ik het leuk vind te weten welk vogeltje ik hoor zingen.
Daardoor herken ik er nu meer dan de gebruikelijke vogelgeluiden die we allemaal wel kennen.
Op de één of andere manier zijn vogels hele leuke diertjes om te volgen.
Dus toen ik een mailtje van Natuurmonumenten kreeg om de gids voor vogels spotten te downloaden, deed ik dat meteen.

Vogels spotten is heel mindful

Als je bezig bent met vogels spotten, dan ben je in je hoofd nergens anders mee bezig.
Heerlijk mindful dus. Aangezien het voorjaar behoorlijk in de lucht zit deze week, besloot ik een wandeling te gaan maken en automatisch begon ik met vogels spotten.
De gids van Natuurmonumenten had ik al wel gedownload, maar nog niet eens bekeken.

Tijdens mijn wandeling in mijn eigen omgeving kwam ik gedurende anderhalf uur al zo’n vijftien verschillende vogelsoorten tegen.
Aangezien ik het eerste half uur er nog niet bewust mee bezig was, hadden dat er nog veel meer kunnen zijn.
Ik woon in een stad, maar wel aan de rand dus het buitengebied is zeer dichtbij. Dan is vogels spotten een zeer dankbare bezigheid, hoewel je ook in de stad genoeg soorten tegen kunt komen.

Tijdens mijn rondje kwam ik drie verschillende soorten reigers tegen, ik weet ook echt pas sinds kort dat er best wat soorten van zijn, en daarnaast een ooievaar. Die vind ik altijd prachtig om te zien en in onze omgeving komen er elk jaar meer, superleuk!
Ook de aalscholver kwam ik tegen, verschillende soorten eenden, de halsbandparkiet, kraaien, kauwen en duiven en in verte hoorde ik de buizerd, de koolmees, de tjiftjaf en de specht. Ook de zwaan is in onze omgeving talrijk aanwezig, evenals verschillende soorten ganzen die ik voorbij zag komen.
Genoeg vogels te spotten dus en ik kwam volledig ontspannen thuis, omdat ik nergens anders mee bezig was geweest.

Echte vogelaars hebben wensenlijstjes

Als vogels spotten een obsessie wordt, dan ga je bij houden welke soorten je allemaal al hebt gezien.
In de vogelspotgids schrijft iemand dat hij 346 soorten heeft gezien. Ik ga ze toch ook eens optellen, maar weet zeker dat ik dat aantal niet ga redden.
Het bijhouden van zo’n lijstje lijkt me wel leuk, maar in de auto springen met een telescoop als er ergens een bijzondere soort wordt gespot, dat weet ik zo net nog niet.

Na het raadplegen van de vogelspotgids weet ik nu wel dat ik ook vaak smienten zie en dat de witte reiger eigenlijk zilverreiger heet.
Een wensenlijstje voor het vogels spotten heb ik ook wel degelijk. Ik zou graag de uil eens in het wild tegenkomen en de zeearend.
De ijsvogel heb ik al wel vaker gezien, maar kom ik altijd graag tegen. De kraanvogeltrek lijkt me ook nog heel tof om te zien.
Bij ons in de omgeving zitten ook blauwbaardjes en ook die heb ik nog nooit kunnen spotten, net als de wielewaal die volgens mijn vogelgeluiden app wel echt in de buurt zit.

Genoeg wensen  om mindful vogels spotten toe te passen dus. Een aanrader als je graag buiten bent, van vogels en natuur houdt en ondertussen iets te doen wilt hebben, zodat je hoofd niet met gedachten aan de haal gaat.
Ik ga mijn lijstje met gespotte vogels bijwerken.

Geen reactie's

Geef een reactie